UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 03 november 2012

Radioprogramma Argos ontmaskert namaak Goede Doelen

Het VPRO-radioprogramma Argos heeft de oorlog verklaard aan namaak Goede Doelen, aan fondsen en stichtingen met een onduidelijke signatuur die geld binnenhalen door mee te liften op populaire, bekende fondsen als KWF Kankerbestrijding en het Diabetesfonds.

Radioprogramma Argos ontmaskert namaak Goede Doelen

De uitzending borduurt voort op een artikel van Cees Renckens meer dan tien jaar geleden in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG, 2000: 44(7) p. 332 – 334). In dat artikel noemt hij enkele Me-too-fondsen die misbruik maken van de goedgevigheid en goedgelovigheid van Nederlanders; deels gaat het om dezelfde fondsen die Argos noemt, zoals het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Argos heeft voor zijn uitzending van 27 oktober verdachte fondsen onder de loep genomen die geld inzamelen zonder enige transparantie over waaraan het vervolgens wordt uitgegeven. Argos besteedt onder meer aandacht aan MS Anders. De naam van deze stichting vertoont – bewust – grote gelijkenis met een van de grote goede doelen in Nederland, MS Research.

MS Anders is een grote vis: de stichting haalt jaarlijks 2,4 miljoen euro (cijfer 2010) op. Argos is er echter niet achtergekomen waar dat geld precies heengaat. Het meeste geld lijkt opgemaakt te worden aan voorlichtingsfolders en distributiekosten. Er gaat nauwelijks geld naar onderzoek. Ook, zo stelt Argos, is er vermoedelijk sprake van belangenverstrengeling. Argos ontdekte dit ook bij het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF): ingezameld geld wordt daar deels doorgesluisd naar familieleden en bekenden, voor diensten als distributie en drukwerk van informatiemateriaal. Het fonds ontkent deze bevindingen van Argos.

Het lukte de redactie van Argos ook niet achter de geldstroom te kijken van de Stichting Kankerbehandeling en Preventie. Deze stichting is geen onbekende. In april 2011 besteedde de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) er aandacht aan. Eind november 2011 hield het Tros-programma Radar deze stichting tegen het licht. Ook bij deze stichting is het volstrekt onduidelijk wat er met het ingezamelde geld – in 2011 ongeveer drie ton – gebeurt. Andere verdachte stichtingen waar Argos zijn pijlen op richt: Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek, Internationaal Parkinson Fonds, Stichting Artrosezorg en het Fonds voor het Hart. De VtdK heeft deze stichtingen in 2000 ook al eens bekeken (pagina 7 – 12). Cees Renckens schreef er in 2000 een artikel over in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde onder de kop ‘De wonderbaarlijke opkomst van de kwakfondsen.’

Argos komt in een volgende uitzending met meer informatie over met name belangenverstrengeling en over de overmatige hang naar kwakzalverij bij deze namaak Goede Doelen.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 09 oktober 2017

In de uitzending van Zondag met Lubach van 8 oktober maakt Arjen Lubach gehakt van kwakzalverij en de verzekeringen die het vergoeden.

artikelen - 01 juli 2014

In zijn persbericht van 27 mei 2014 noemde Pluut de uitspraak van de Amsterdamse rechter nog een ‘belangrijke overwinning’. Hij legde in dat bericht grote nadruk op de ons opgelegde rectificaties, maar vindt deze bij nadere beschouwing – net als de VtdK – van ondergeschikt belang en kennelijk in het niet vallen vergeleken met het afwijzen van vrijwel al zijn overige eisen.

artikelen - 27 mei 2014

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft in een kort geding aangespannen door de Haagse zakenman Pluut grotendeels gelijk gekregen.