UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 08 oktober 2003

Millecam-effect nekt kwakzalver

De animo bij kankerpatiënten voor alternatieve behandelwijzen neemt sterk af. Na een gestage groei in de jaren negentig is de vlucht in het alternatieve circuit zelfs al weer geringer dan in 1987. Dat blijkt uit onderzoek onder kankerpatiënten van het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam. Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam vermoeden […]

De animo bij kankerpatiënten voor alternatieve behandelwijzen neemt sterk af. Na een gestage groei in de jaren negentig is de vlucht in het alternatieve circuit zelfs al weer geringer dan in 1987. Dat blijkt uit onderzoek onder kankerpatiënten van het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam.

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam vermoeden dat de negatieve publiciteit over alternatieve behandelingen hierbij een belangrijke rol speelt. Zo wordt gewezen op de overvloedige publiciteit rond de dood van de comédienne Sylvia Millecam. Zij weigerde een chemokuur en een operatie tegen de tumor in haar borst en zocht haar heil bij kwakzalvers als de gebedsgenezeres Jomanda en de omstreden Haarzuilense arts Broekhuijse. Twee jaar geleden overleed Millecam.

Ook was er nogal wat negatieve publiciteit rond het omstreden dieet van de oud-internist dr. A. Houtsmuller, die beweert zichzelf van kanker genezen te hebben door het nuttigen van een dagelijkse mix van onder andere veel vitaminen, mineralen en haaienkraakbeen.

En dan was er nog de Amsterdamse oud-provo en oud-wethouder Roel van Duijn die in actie kwam tegen de macrobiotische ‘mafia’ van onder andere het Kushi-Instituut. Die adviseerde zijn inmiddels overleden vrouw ‘Flora’ – lijdend aan baarmoederhalskanker – fluit te spelen en gembersoep te eten, in plaats van zich te laten opereren.

De onderzoekers hebben uitgevogeld dat de afgelopen drie jaar het percentage kankerpatienten dat een speciaal dieet volgt (Moerman, Houtsmuller, of macrobiotisch) bijna is gehalveerd. Zo volgde vorig jaar nog zeven procent van de lijders aan kanker een dergelijk dieet, tegen 13 procent in 1999. Het gebruik van vitaminen, mineralen en homeopathische middelen is in die periode met een kwart gedaald.

Dacht in 1999 nog iets meer dan de helft van de patiënten dat het dieet invloed op de ziekte heeft, vorig jaar hechtte nog slechts een kwart van de patiënten geloof aan dat verhaal. Mogelijk heeft dat te maken met een folder die het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis twee jaar geleden heeft uitgegeven en waarin onverbloemd wordt gesteld dat van geen enkel dieet een effect op het ziekteverloop mag worden verwacht.

Wie een alternatief dieet volgt, moet nog steeds diep in de portemonnee tasten, zij het ietsjes minder diep dan vier jaar geleden. Toen moest per maand gemiddeld 220 euro worden opgehoest, vorig jaar ging het om 170 euro. Volgens de onderzoekers komt dat door een verandering van het Houtsmuller-dieet, waarin tegenwoordig minder van het dure haaienkraakbeen wordt voorgeschreven.

Bron: Rotterdams Dagblad, woensdag 17 september 2003

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 17 juli 2023

Vijf organisaties zijn genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2023: De Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie, LINDA, De Nationale Gezondheidsbeurs, KRONCRV en de website Kanker.nl.

artikelen - 27 februari 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: ‘Puur bloed’-beweging bedreigt Amerikaanse dokters / Australische intraveneuze vitaminetoedieners Drip IV beboet om valse claims.

artikelen - 27 februari 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: Na sociale mediaverboden zoeken antivaxxers contact via podcasts.