UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Frits van Dam | Geplaatst: 07 april 2009

Inspectie doe wat!

Ab Klink, onze minister van Volksgezondheid, is de kwakzalverij meer dan beu. Hij wil ingrijpen door artikel 96 in de wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG) aan te scherpen. Deze wet is bedoeld om mensen te behoeden tegen onzorgvuldig handelen door zorgverleners.

Inspectie doe wat!

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) houdt toezicht op juiste uitvoering van de wet. De sancties op overtreding zijn minimaal, wangedrag wordt als een overtreding gezien, er staat een gevangenisstraf op van ten hoogste 6 maanden of een boete van hoogstens € 7400. Klink wil er een misdrijf van maken, met gevangenisstraffen tot maximaal negen jaar en € 74.000 boete.

Verder vindt Klink dat de inspectie meer bevoegdheden moet krijgen, bijvoorbeeld door zélf kwakzalverspraktijken te kunnen sluiten. De minister verdient een dikke pluim voor zijn initiatief! Ik ben echter bang de uitvoering van deze wet wel eens op grote problemen kan stuiten. De artsenorganisatie KNMG heeft zich in gelijke zin uitgelaten. Want van de mogelijkheden van de huidige wet wordt al nauwelijks gebruik gemaakt.

Het knelpunt in de aanpak van kwakzalvers zit in de opstelling van de inspectie en ook in die van het openbaar ministerie. Die toonden tot nu toe weinig animo om kwakzalvers aan te pakken; het heeft geen enkele prioriteit voor ze. Nog recent heeft de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) de Inspectie gewezen op het geknoei van een alternatieve arts met een middel tegen uitgezaaide prostaatkanker. De inspectie legde de klacht van de VtdK direct voor aan de alternatieve arts, die uiteraard vond dat er niets aan de hand was. De inspectie nam hiermee genoegen en seponeerde de klacht.

Dat is hetzelfde als alléén aan Holleeder vragen of een klacht tegen hem over afpersing wel terecht is. IGZ zegt dat ze preventief niets kan doen, er moet eerst een calamiteit zijn gebeurd en bovendien moet er een melding zijn van een direct betrokkene. Dat is gewoon onwaar. Volgens de wet kan ingrijpen echter ook als er kans is op schade.

Ik hoef alleen maar in herinnering te brengen hoe IGZ opgetreden is tegen ziekenhuizen die hun intensive care niet op orde zouden hebben. Dat was een echte preventieve actie en hetzelfde zouden ze moeten doen bij kwakzalverspraktijken. Als de mentaliteit van de inspectie niet verandert, dan haalt de aanscherping van de wet niets uit. Ik denk dat het probleem bij de inspectie zit in een tekort aan voldoende gekwalificeerd personeel.

Hooguit 15 procent van het totaal aantal werknemers bij IGZ (er werken daar ongeveer 350 personen) is arts. De Belgische hoogleraar huisartsengeneeskunde Wim Betz karakteriseerde Nederland als hét paradijs van de kwakzalver. Daar moet dringend een eind aan komen. Het voornemen van de minister is een prima aanzet, nu nog een kwaliteitsimpuls voor de inspectie.

 

Dit artikel verscheen op 7 april 2009 in De Telegraaf op de pagina ‘Gezond en Wel’.

Voor een overzicht van andere bijdragen op ‘Gezond en Wel’ zie elders op deze site.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

English summary

The Dutch minister of health announced that he wants to toughen the laws against quackery, and raise the maximum punishments from six months to nine years. This is a laudable effort, but the already existing laws are not enforced. The institution that ought to do so, the Health Inspectorate, is understaffed and has only a small number of physicians. They consider quackery a low priority. The Netherlands has been called the paradise for quacks. This situation should end.

 

Frits van Dam

dr. F.S.A.M. van Dam is als psycholoog verbonden aan het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en als bijzonder hoogleraar aan de afdeling Klinische Psychologie, FMW, Universiteit van Amsterdam.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 maart 2024

EMDR- en hypnose-therapeute Mariska Bruinenberg heeft geen psycho-diploma, maar behandelt wel complexe aandoeningen als PTSS, relatieproblemen, seksueel misbruik en tinnitus. Ook bij kinderen.

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.

artikelen - 11 maart 2024

De snelgroeiende religieuze organisatie Frontrunners hanteert nepgenezingen als verdienmodel. Jomanda 2.0 is opgestaan.