UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 28 juli 2014

Boerhaave Nascholing LUMC wijst kwakzalvers de deur

De cursusorganisator Boerhaave Nascholing van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ziet af van de organisatie van de tiende Europese conferentie van de Society for Scientific Exploration (SSE), een uitermate vage club met allerlei onwetenschappelijke kwakzalverideeën.

Boerhaave Nascholing LUMC wijst kwakzalvers de deur

De SSE-conferentie `Physical and Biological Correlates in Alternative Healing Modalities´staat gepland voor donderdag 13 tot en met zaterdag 15 november in Leiden. Congreslezingen zouden worden gehouden in de zalen van het LUMC. Ze zijn nu verplaatst naar het Ibis-hotel in Leiden. `We hebben de organisatie van het congres overgedragen aan een andere partij, er is een andere locatie gevonden en we hebben onze betrokkenheid geheel verbroken´, laat de verantwoordelijke van de Boerhaave Nascholing desgevraagd weten. De cursusleiding kwam in actie na klachten van binnen en buiten het LUMC.

Er zijn voor de geplande SSE-conferentie drie key-note sprekers uitgenodigd. Hun kwakzalverambities schoten de kritische Leidse onderzoeker in het verkeerde keelgat. Het gaat onder andere om de Française Yolene Thomas. Zij is de rechterhand geweest van de inmiddels overleden Jacques Benveniste, een wetenschappelijke charlatan en vermoedelijk ook oplichter die gelooft in het geheugen van water. Homeopaten verwijzen vaak naar hem. Zijn geheugentheorie is in diverse wetenschappelijk gremia neergesabeld

Verder gaat de Leidse bioloog/psycholoog Eduard van Wijk op het SSE-congres spreken over biofotonen. Een al even onzinnige theorie waarvoor ook geen wetenschappelijk bewijs en denkbaar mechanisme is. Biofotonen zijn een hersenspinsel van de Duitse fysicus Fritz-Albert Popp die meent dat lichaamscellen licht uitzenden, iedere cel met een eigen frequentie. Het gaat dan om minstens honderdduizend lichtpulsen (biofotonen) per seconde. Organen, een samenraapsel van cellen, doen dit ook, in gezamenlijkheid bij eenzelfde frequentie, meent Popp. Is een orgaan stuk dan zendt het orgaan licht uit in een iets andere, wat verschoven frequentie. Bovendien, luidt het biofotonengeloof, heeft elke bacterie, virus en medicijn zijn eigen lichtfrequentie, waarmee ze zijn te herkennen en dus aan te pakken. Het nationale warhoofd Johan Boswinkel, een Nederlander die inmiddels naar Noorwegen is vertrokken met zijn biofotonenwinkel, heeft apparaten ontwikkeld waarmee hij meent deze frequenties te kunnen meten en waarmee hij dus diagnose en genezing kan regelen, gelooft hij. 

De Leidse biofotonenspreker Eduard van Wijk is een adept van Popp. Verbazingwekkend is dat Van Wijk werkt op het bekende Leiden Academic Centre for Drug Research (LACDR), een universitair instituut voor medicijnonderzoek. Jan van der Greef is daar mede-onderzoeker. Van der Greef, die niet alleen in Leiden werkt maar ook bij TNO in Zeist, is een adept van Chinese kruidenmelanges; hij uit zich meestal in onwetenschappelijke, holistische praatjes. Voor de volledigheid, Eduard van Wijk heeft het geloof niet van een vreemde: zijn vader Roeland, gepensioneerd bioloog, heeft zich diep vastgebeten in het biofotonengeloof, deels in relatie tot meditatie: mediterende mensen stralen meer licht uit dan transcedente types en meer van dat vage, onbewezen gedoe. 

In publicaties meldt Roeland van Wijk, die ook een eigen meetinstituutje MeLuNa research heeft in Geldermalsen (samen met zijn Leidse zoon Eduard), ook verbonden te zijn aan een onderdeel van het LACDR, aan een vaag instituut dat is gevestigd in de Gorlaeus Laboratoria van de Universiteit Leiden. Ook zijn zoon Eduard en collega-onderzoeker Jan van der Greef zijn daar aan verbonden. Ze publiceren weleens samen over hun biofotonenhobby, onder meer in het open acces internettijdschrift PLOS One

Opmerkelijk is dat dit Leidse instituut samenwerkt en geld ontvangt van het Samueli-instituut in Alexandria (in de staat Virginia) dat gespecialiseerd is in alternatieve healing.

De aanwezigheid van mensen als Van der Greef, de Van Wijkjes en de Franse wateronderzoeker Thomas op de Europese SSE-conferentie in november a.s. heeft de organisatie Boerhaave Nascholing aan het denken gezet. `We hebben een inschattingsfout gemaakt´, bevestigt de organisatie. `We zijn afgegaan op serieuze affiliaties van betrokkenen die onder meer werken bij het LACDR. De inhoud van het congres was bij eerste bespreking alleen op hoofdlijnen duidelijk. We hebben onze kwaliteitsprocedures aangescherpt en zullen voortaan de trackrecord van nieuwe opdrachtgevers nog grondiger onderzoeken´, belooft Boerhaave Nascholing. Een aanpak die past bij de kwaliteitseisen die de organisatie stelt aan haar cursussen, eisen die betrekking hebben op vooral wetenschappelijkheid van cursussen en de expertise van de sprekers. Sprekers op het komende SSE-congres voldoen daar niet aan.

 

Naschrift 4 november 2014
De Europese SSE-conferentie in Leiden over `alternatieve healing modalities´ is afgelast. Erik Schultes, Europees vertegenwoordiger van de SSE, wil niet zeggen waarom het seminar is afgelast. Schultes, een op de Leidse universiteit werkende bio-statisticus, organiseerde de driedaagse bijeenkomst.
 
De Amerikaanse SSE meldt op haar website:
2014 European Meeting Postponed
Regrettably, due to a number of unforeseen circumstances this year’s European meeting will be postponed to 2015. We apologize for any inconvenience this causes. The new location will be announced as soon as possible.
Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 24 maart 2015

Error 404. Oops An error occured, laat een pagina op de site van Boerhaave Nascholing weten.