UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Jan Willem Nienhuys | Geplaatst: 25 november 2009

Ayurveda met verboden kwintappel

Het bedrijf Ayurveda Health bood een middel aan waar een streng verboden middel in zit. De gealarmeerde Voedsel en Waren Autoriteit nam gepaste maatregelen.

Ayurveda met verboden kwintappel

Tijdens het samenstellen van een lijst met voorlichtende informatie over gevaarlijke kruiden zocht ik naar wat meer informatie over Citrullus colocynthis ook wel genoemd kolokwint of kwintappel of springkomkommer (en ook wel Cucumis colocynthis). De kolokwint komt in de Bijbel voor, en wel in 2 Koningen 4:39, waar iemand deze afschuwelijk bittere vrucht tijdens een hongersnood door het eten verwerkt. ‘De dood in de pot’ schreeuwden de mensen die ervan probeerden te eten. In het volgende Bijbelvers wordt dan een wonder verricht door de profeet Elisa. De betekenis van ‘dood in de pot’ is sindsdien in het spraakgebruik gewijzigd.

Citrullus colocynthis is niet alleen vies, maar het is ook naar verluidt het heftigste laxeermiddel, en tevens (misschien wel daarom) stond het ook bekend als abortusopwekkend middel. Anderhalve theelepel gedroogd poeder kan dodelijk zijn. Het is verboden op grond van het Nederlandse Kruidenbesluit en ook op grond van de Belgische regels. Een middel mag dus helemaal geen C. colocynthis bevatten.

Op zoek naar informatie over deze plant stuitte ik op Ayurveda Health die naast een aantal dingen met enge namen ook Bowelclear verkocht. Dit was de informatie op hun website: het middel bevat
‘Terminalia chebula, Foeniculum vulgare, Cassia angustifolia, Ipomoea turpethum, Glycyrrhiza glabra, Ferula asafoetida, Citrullus colocynthis’. Voor E 12,50 krijgt men 240 tabletten van een halve gram, waarvan men er 2-6 voor het slapen gaan moet gebruiken.

Ik heb dit onmiddellijk gerapporteerd aan de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), die me kort daarop opbelde en schreef met de mededeling dat eraan gewerkt werd. Wat een verademing vergeleken met die andere overheidsinstantie waar men na vele weken pas bevestiging van ontvangst krijgt of een mededeling dat de burger zelf maar moet beoordelen of iets deugt of niet! Heden werd ik telefonisch op de hoogte gesteld dat mijn melding correct was geweest, dat het product niet toegestaan was en dat passende maatregelen waren genomen.

Waar die passende maatregelen uit bestaan werd niet onthuld, en een half uur later was de desbetreffende website nog steeds in de lucht. Diverse firma’s, zoals Nova Vitae / De Rooy in Ede, G&W De Natuurdrogist in Stadskanaal, G&W GezondheidsWinkel Ceres, Mosacare, Efarma – uw internet apotheek, verkopen as we speak dit verboden product, althans volgens hun webpagina’s. Enkele andere, die ongenoemd zullen blijven, voeren het product inmiddels kennelijk niet meer.

Het zijn dus niet alleen Chinese producten waarvoor men moet oppassen, in Nederland kan men er ook niet zeker van zijn dat wat men op internet en elders kan kopen in orde is. Het is voor de burger ondoenlijk om bij elk middel (vaak staat er op internet niet eens bij wat erin zit) na te gaan of de ingrediënten wellicht een van de 45 in Nederland absoluut verboden kruiden is, dan wel een der vele honderden kruiden die in België verboden zijn. Zo zijn bijvoorbeeld alle Ipomoea-soorten in België verboden, dus ook de Ipomoea turpethum in Bowelclear.

Vindt men een verboden middel, dan kan het best zijn dat het toch is toegestaan. Zo is Ledum palustre oftewel moerasrozemarijn ook verboden, maar daarvan zit 5 gram plantensap in 100 gram ‘homeopathische’ Spiroflor SRL-gelei. Dat is een medicijn (al is het niet wetenschappelijk beooordeeld) volgens het CBG en dan heeft VWA er niets mee te maken.

Eigenlijk zou er een verplichting moeten zijn dat op internet aangeboden middelen de samenstelling altijd vermeld moet worden. Dat zou de controle aanzienlijk vereenvoudigen.

 

Jan Willem Nienhuys

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.

artikelen - 11 december 2023

Verzekeraars blijven onnozele behandelingen als APS, iriscopie en euritmietherapie vergoeden via een aanvullend pakket.

artikelen - 26 september 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: ‘Alternatieven zouden niet meer mogen opereren in India’ / Koning Charles III is lang een promotor van alternatieve behandelingen geweest.