UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Frits van Dam | Geplaatst: 12 maart 2011

Alternatieve behandelwijzen niet meer toegestaan aan medische faculteiten in België

De geneeskunde faculteiten van de universiteiten van Gent en Brussel hebben gesproken. Alternatieve behandelwijzen zoals acupunctuur en homeopathie horen niet thuis in een universiteit.

Zij zijn van mening dat deze behandelingen niet wetenschappelijk gefundeerd zijn en zij willen op geen enkele manier iets te maken hebben met instellingen die deze activiteiten onderwijzen. Andere Belgische universiteiten zijn bezig om een standpunt te bepalen.

In Nederland denken de meeste faculteiten daar heel anders over en wordt ruim baan gegeven aan onderwijs en onderzoek in niet-reguliere (alternatieve) behandelingen. Het Erasmus MC te Rotterdam geeft hierin niet alleen onderwijs, maar heeft ook een onderzoeksprogramma over kwakzalverij. Het proefschrift naar het effect van moxatherapie bij stuitligging onder de bezielende leiding van Prof. M. Hunink was daar een schrijnend voorbeeld van.

Het VU medisch centrum heeft met met Prof. R. de Vet en Prof. L. Bouter een trackrecord op het gebied van onderwijs en onderzoek naar kwakzalversmethoden, zoals acupunctuur bij IVF. Het aan het VU medisch centrum verbonden EMGO instituut heeft recent een door ZonMw onderwijsprogramma opgezet voor alternatieve genezers.

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) herbergt sinds jaar en dag het Hwa To Centrum voor acupunctuur en Chinese kruidengeneeskunde.

Aan de Radboud Universiteit wordt onderzoek gedaan naar het effect van acupunctuur bij psychosen.

Er wordt in ons land nogal eens schamper gedaan over België: “Belgische toestanden” heet dat dan. Ik denk dat de medische faculteiten in Nederland nog wel een lesje in wetenschappelijke hygiëne en ethiek kunnen leren van hun Belgische zusterfaculteiten.

Frits van Dam

dr. F.S.A.M. van Dam is als psycholoog verbonden aan het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en als bijzonder hoogleraar aan de afdeling Klinische Psychologie, FMW, Universiteit van Amsterdam.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 13 april 2024

Orthomoleculaire hormoontherapeuten overspoelen de markt. Vivian Reijs, die ook een hormoon-‘academy’ leidt, is een van hen.

artikelen - 09 april 2024

Mike Verest is een van die leefstijlcoaches met veel volgers die wetenschap aan zijn laars lapt en via sociale media onzin de wereld in slingert.

artikelen - 25 maart 2024

EMDR- en hypnose-therapeute Mariska Bruinenberg heeft geen psycho-diploma, maar behandelt wel complexe aandoeningen als PTSS, relatieproblemen, seksueel misbruik en tinnitus. Ook bij kinderen.