UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Marie P. Prins | Geplaatst: 12 januari 2014

Voedingssupplementen zijn zinloos

`Skip the Supplements’, luidde half december de kop boven een opiniestuk over voedingssupplementen in The New York Times. Het stuk was geschreven door een kinderarts en een farmacoloog van een kinderziekenhuis in Philadelphia.

Voedingssupplementen zijn zinloos
Hun hartenkreet sluit aan bij de bevindingen van drie recent verschenen studies in de Annals of Internal Medicine waaruit, overigens voor de zoveelste keer, blijkt dat multivitaminen de gezondheid meestal niet bevorderen. Ze verlagen het sterfterisico en het risico op kanker of chronische ziekten als hart- en vaatziekten niet.

En soms is zelfs het tegendeel het geval en blijkt het slikken van extra vitamines gevaarlijk bijvoorbeeld van vitamine E, van betacaroteen en vermoedelijk ook van vitamine A, concluderen Amerikaanse en Britse onderzoekers in een opiniestuk in datzelfde decembernummer van de Annals. Ze verbazen zich omdat, ondanks de weinige bewijzen over de werking, het gebruik van extra multivitamines in de VS juist toeneemt. In 2003 gebruikte 30 procent van de Amerikaanse volwassenen multivitaminen; in 2006 was dat gestegen tot 39 procent.

Er zijn overigens gezondheidssituaties waarbij extra vitamines of mineralen nodig zijn, het zijn situaties die door een arts beoordeeld moeten worden.

De auteurs van het opiniestuk in de Annals vinden de wetgeving in de VS, in 1994 neergelegd in Dietary Supplement Health and Education Act (DSHEA), onvoldoende. Vitaminen, aminozuren, mineralen, kruiden en andere botanische middelen hebben farmacologische effecten. Het zijn daarmee medicijnen. Als ze echter als voedingssupplement op de markt worden gebracht, geldt deze wetgeving, geënt op geneesmiddelen, niet en hoeven ze niet getest te worden op veiligheid en werkzaamheid. De restrictie is wel dat in reclames en andersoortige aanprijzingen geen medische claims mogen worden genoemd. In Europa en ook in Nederland geldt dit overigens ook voor reclame voor voedingssupplementen.

Er is flink wat rotzooi op de markt, zo schrijven de onderzoekers uit Philadelphia in hun NYT-artikel. Veel etiketten kloppen niet en vaak is de inhoud van slechte kwaliteit. Zo vond met in Boston ayurvedische supplementen met schadelijke hoeveelheden lood, kwik en arseen. En afgelopen zomer werden in de VS supplementen aangetroffen van het inmiddels failliete bedrijf Purity First Health waarin tweehonderd maal zo veel selenium zat als op het etiket stond. 

Recent hebben Canadese onderzoekers nog eens aangetoond dat veel van de kruidenproducten op de Amerikaanse markt verontreinigingen bevatten en dat er vaak niet in zit, wat wordt beloofd, zo constateerden ze op basis van dna-analyses. In twee derde van de geanalyseerde kruidenproducten, afkomstig van twaalf verschillende bedrijven, bleken plantenextracten te zitten die niet op het etiket waren vermeld. Slechts twee van de producten hadden etiketten die klopten met de inhoud.

Marie P. Prins

Marie Prins is een gepensioneerd elektrotechnisch ingenieur die bij ongeluk in de kruiden is gerold. Ze wilde weten of en hoe ze de absint alsem in haar (keuken)kruidentuin veilig kon gebruiken. Daardoor kwam ze er achter hoe vreselijk moeilijk het is om betrouwbare informatie over kruiden te krijgen, zeker waar het kruiden betreft die al dan niet terecht de naam hebben genezende werkingen te hebben. Ze is daarna op zoek gegaan naar die informatie. Ze heeft ondertussen flink wat goede informatie gevonden maar is nog steeds op zoek naar iets in het Nederlands.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 24 juli 2015

Meer dan veertigduizend euro heeft kwakzalverbasisarts Henk Fransen uit Apeldoorn opgehaald voor zijn “zoektocht naar genezing.” Fransen gaat met dit crowdfunding-geld reclamefilmpjes maken over de “beste alternatieve behandelingen die wereldwijd voorhanden zijn.”

behandelwijzen - 18 oktober 2012

De branchevereniging voor voedingssupplementenbedrijven NPN (Natuur- & GezondheidsProducten Nederland) gedraagt zich als het bekende rupsje-nooit-genoeg.

behandelwijzen - 10 maart 2012

Er zijn maar weinig mensen die extra selenium (seleen) hoeven te slikken, de meeste mensen krijgen, als ze gezond en gevarieerd eten, voldoende van dit mineraal binnen.