UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 15 november 2011

Reclame paardenmelkpillen misleidend

Het bedrijf Ecopharm, dat Equilac paardenmelk verkoopt als middel tegen huidklachten, hanteert verboden medische claims. Het middel wordt ten onrechte aangeprezen als geneesmiddel, oordeelt de Reclame Code Commissie (RCC).

Reclame paardenmelkpillen misleidend

Het bedrijf kan niet aannemelijk maken dat het product Equilac, in de vorm van capsules en als crème, de werking heeft die het bedrijf claimt. De reclame-uitingen zijn daarom misleidend en oneerlijk, stelt de commissie. De RCC gaat, vanwege de ‘ernst van de overtreding’, de uitspraak breed onder de aandacht van het publiek brengen.

Equilac, capsules en crème, bevat paardenmelk in een geconcentreerde vorm. Paardenmelk bevat – net als alle (moeder)melk en ook zweet – het eiwit lactoferrine, een paar gram per liter. Lactoferrine werkt ontstekingsremmend. Enkele Equilac-claims: ‘De inname van lactoferrine verhoogt de weerstand van de huid waardoor symptomen van huidklachten gereduceerd kunnen worden. De werking ervan is wetenschappelijk bewezen. Het middel vermindert roodheid van de huid en helpt beschadigde huidcellen te herstellen’, is te lezen op de website.

Het middel is geen medicijn maar een veilig voedingssupplement zonder bijwerkingen, meent het bedrijf. Twee capsules per dag is mooi, een paar maanden achter elkaar. De verbetering begint meestal na de derde week. De capsules bestrijden huidklachten van binnenuit aan de bron van de klacht, prijst het bedrijf op zijn website aan. Er is een dubbele werking door tegelijk met pillen slikken crème te smeren, stelt Equilac: ‘De crème houdt de huid onder controle, zelfs of na een opstoot.’ Natuurdiëtisten hebben het vreemd genoeg over ‘lactoferrine als natuurlijk antibiotica.’

De aanprijzingen van Equilac hebben een lange geschiedenis. De RCC deed eind 2006 al een uitspraak over misleidende reclame van het productie- en distributiebedrijf Ecopharma dat zijn hoofdvestiging heeft in het Belgische Oudenaarde. Sindsdien heeft de Keuringsraad KOAG/KAG, die toezicht houdt op publieksreclame voor geneesmiddelen, het bedrijf verschillende malen aangeschreven en gesommeerd de Equilac-website aan te passen, zonder voldoende resultaat.

Aanprijzingen – nog steeds op de website te zien – als ‘Equilac bestrijdt huidklachten van binnenuit, aan de bron van de klacht en Equilac werkt in op de immuniteit dankzij het eiwit lactoferrine’, zijn volgens de Warenwet en de Geneesmiddelenwet niet toegestaan. Equilac-producten worden gepresenteerd als geneesmiddel en dat mag niet, stelt de RCC.

Het bedrijf probeert zich er uit te redden met een toevoeging onder aan de webpagina’s: ‘Deze producten zijn niet bedoeld om een diagnose te stellen, een ziekte te behandelen, te genezen of te voorkomen. Bij twijfel raadpleegt u een dokter.’

De RCC is niet onder de indruk van deze merkwaardige tekst. In zijn nieuwe uitspraak stelt de RCC dat Equilac nog steeds medisch-getinte claims hanteert. ‘Dat zijn misleidende reclame-uitingen.’

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 maart 2024

EMDR- en hypnose-therapeute Mariska Bruinenberg heeft geen psycho-diploma, maar behandelt wel complexe aandoeningen als PTSS, relatieproblemen, seksueel misbruik en tinnitus. Ook bij kinderen.

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.

artikelen - 11 maart 2024

De snelgroeiende religieuze organisatie Frontrunners hanteert nepgenezingen als verdienmodel. Jomanda 2.0 is opgestaan.