UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: C.P. van der Smagt | Geplaatst: 29 mei 2001

Ma huang: niet slim

Ma Huang, efedrine of het supplement Slim Trim van Numico zijn gewoon gevaarlijk.

In het redactionele artikel van het Actieblad tegen de kwakzalverij van maart 2001 wordt melding gemaakt van een stuk in het New England Journal of Medicine van december 2000. Hierin wordt op verzoek van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) door onafhankelijke onderzoekers verslag uitgebracht over 140 meldingen van schadelijke nevenwerkingen van zogenaamde ‘voedingssupplementen’ die ephedrine-achtige stoffen (ma huang) bevatten. Deze producten waren o.a. gebruikt om af te vallen, meer energie te krijgen en atletische prestaties te bevorderen. De bijwerkingen betroffen voornamelijk aandoeningen van hart en bloedvaten zoals hartritmestoornissen, hartinfarcten, hartstilstand, verhoogde bloeddruk, beroertes en toevallen. Tien personen overleden tengevolge van het gebruik en bij 13 ontstond blijvende invaliditeit.

Ook in Nederland neemt het gebruik van voedingssupplementen toe, niet in de laatste plaats doordat Numico de markt heeft ontdekt. Onze redacteur kwam tot de ontdekking dat ook in Nederlandse ‘vitaminewinkels’ gevaarlijke middelen als bovengenoemde te koop zijn. Bijvoorbeeld het middel ‘Slim Trim’ dat per capsule 100 mg. ma huang bevat, waarvan men geacht wordt er drie per dag in te nemen. Niet zo slim! Het is een raadsel waarom de overheid de verkoop van dit soort middelen toelaat of niet ten minste onder de geneesmiddelenwet brengt.

C.P. van der Smagt

Studeerde van 1955 tot 1963 geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na een klinische stage van twee jaar was hij gedurende 30 jaar werkzaam als huisarts. Hij publiceerde diverse artikelen over alternatieve geneeswijzen en schreef op verzoek van de stichting Skepsis een boekje over homeopathie. Hij is thans gepensioneerd.

Gerelateerde artikelen

behandelwijzen - 17 juni 2005

Toen het er naar uit zag dat de vrije verkoop van efedrine in zulke planten als MaHuang of zeedruif verboden zou worden, gingen de fabrikanten die dit in hun pillen gebruikten meer en meer over op het gebruik van synefrine uit de bittere of Sevilla sinaasappel, nog steeds samen met cafeïne.

behandelwijzen - 17 november 2004

Synefrine is even gevaarlijk als efedrine, en bovendien onwerkzaam. Een 'afslankmiddel' met deze stof erin is al in Canada verboden.

artikelen - 30 april 2003

Op 11 december 2002 waarschuwde het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken (NeCeDo) voor het gebruik van de partypil en vetverbrander Stack 2 dat ephedra's bevat.