UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: C.P. van der Smagt | Geplaatst: 28 mei 2001

Ginkgo biloba door de mand gevallen

Het Parool van 18 maart 1999 meldt dat volgende week de Maastrichtse epidemioloog M. van Dongen zal promoveren op een onderzoek naar de werking van Ginkgo biloba. Zijn conclusie: er is geen bewijs dat de zogenaamde ‘geheugenpil’ inderdaad werkzaam is.

Preparaten die Ginkgo biloba bevatten zijn zeer populair, vooral in de landen om ons heen, met name in Duitsland, voor de bestrijding van circulatiestoornissen in de hersenen en de ledematen. In 1992 publiceerden J. Kleijnen en P. Knipschild in The Lancet over deze plant. Ze analyseerden 55 onderzoeken naar het effect van Ginkgo biloba bij claudicatio intermittens (‘etalage benen’) en zogenoemde ‘cerebrale insufficientie’, een syndroom dat geassocieerd wordt met beginnende dementie. In 54 van deze trials werd een positief effect van het middel gezien, maar de meeste onderzoeken vertoonden ernstige methodologische tekortkomingen. Slechts tien kregen het predicaat ‘goed’.

C.P. van der Smagt

Studeerde van 1955 tot 1963 geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na een klinische stage van twee jaar was hij gedurende 30 jaar werkzaam als huisarts. Hij publiceerde diverse artikelen over alternatieve geneeswijzen en schreef op verzoek van de stichting Skepsis een boekje over homeopathie. Hij is thans gepensioneerd.

Gerelateerde artikelen

behandelwijzen - 01 maart 2005

Het ginkgo-preparaat Tavonin heeft in enkele onderzoeken een minuscuul effect op etalagebenen laten zien.

behandelwijzen - 11 november 2002

Een onderzoek met 230 proefpersonen toont geen effect van ginkgo op het geheugen aan, in elk geval niet het effect dat de fabrikant claimt.