UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 31 juli 2002

Kwakzalverij in Ouwehands Dierenpark te Rhenen

Op 3 juni 2002 werd door het bestuur van de VtdK het volgende schrijven gericht aan de directie van het Ouwehands Dierenpark, waar twee orang oetans met resp. libidogebrek en keelinfectie, werden gemagnetiseerd door de strijkster Anneke Dorman: “Volgens berichten in de media (De Telegraaf, Het Parool e.a.) is er in uw fraaie dierenpark de […]

Op 3 juni 2002 werd door het bestuur van de VtdK het volgende schrijven gericht aan de directie van het Ouwehands Dierenpark, waar twee orang oetans met resp. libidogebrek en keelinfectie, werden gemagnetiseerd door de strijkster Anneke Dorman:

“Volgens berichten in de media (De Telegraaf, Het Parool e.a.) is er in uw fraaie dierenpark de laatste tijd een paranormale genezeres actief bij het behandelen van zieke dieren. De Vereniging tegen de Kwakzalverij is hierover zeer verontrust en wil een krachtig protest laten horen. De werkzaamheid van paranormale therapieën als magnetiseren en gebedsgenezing is nimmer aangetoond en recente tragische gebeurtenissen – waarbij een bekende Nederlandse betrokken was, alsmede Jomanda – zouden in dit opzicht toch ook de leiding van het Ouwehands Dierenpark tot nadenken hebben moeten gestemd. De deconfiture en schandelijke uitspraken van Jomanda inzake Millecam zijn o.a. te verklaren uit het feit dat haar zelfvertrouwen af en toe wordt opgekrikt als er respectabele mensen of instituten zijn die van haar diensten gebruik maken. Het is ons bekend dat zij in september 1998 ook optrad in uw Dierenpark, toen zij – afschuwelijk! – tijdens het Knuffelberenweekend voor geld de lievelingsknuffels van kinderen kwam ‘instralen’.

En nu dan paranormale behandeling van zieke of depressieve apen (Sibu en Bella) door genezeres Anneke Dorland: een betreurenswaardige zaak. U moet toch op de hoogte zijn van het droevige resultaat van de acupunctuur- en waterbehandeling van het olifantje Bo Gyi in Emmen: het beestje overleed binnen de kortste keren. Waarom is er geen gewone dierenarts aan uw Dierenpark verbonden en mocht dit wel het geval zijn: wat moet hij hier wel van denken?

De Vereniging tegen de Kwakzalverij is van mening van dierentuinen in ons land niet alleen vermaak kunnen bieden, maar ook een educatieve taak hebben. Welnu, het publiekelijk consulteren en fêteren van genezers, die nauwelijks anders dan als kwakzalvers moeten worden beschouwd, dat is daarmee in schrille tegenspraak. Wij doen een dringend beroep op uw instituut om in de toekomst dit type hulpverleners en kermisklanten buiten de poorten te houden.
Hoogachtend,
C.N.M.Renckens, voorzitter.”

Het antwoord van de directie van Ouwehand d.d. 8 juni was niet overtuigend. Men heeft begrip voor de reserves onzerzijds jegens de ‘paranormale behandelingen’, maar meent dat er geen sprake is van kwakzalverij. Bovendien is alles in goed overleg gegaan met de vaste dierenarts van Ouwehand, de heer Jan Bos, die altijd een vetorecht heeft.

De VtdK is over de rol van de dierenarts zeer verontrust en heeft zich inmiddels op 17 juni via een brief gericht tot de Adviesgroep Dierenartsen van de Ned. Ver. v. Dierentuinen om aldaar steun te krijgen voor onze bezwaren tegen de oprukkende veterinaire kwakzalverij in de vaderlandse dierentuinen.
Wordt vervolgd.

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

C.N.M. Renckens

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 15 juli 2018

Inhoudsopgave Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij, Jaargang 129, 2018, nr. 2: * Chronisch moe en het rapport van de GR gaat ook al niet helpen, pag. 1 * Bericht van een klokkenluider: hoe het UWV omgaat met kwakzalverij, pag. 7 * ‘In Amerika zijn ze al veel verder’, pag. 9* Gemengde berichten, pag. 11 * […]

artikelen - 04 december 2017

Buitenlandrubriek met o.a.: Britse dierenartsen in actie tegen homeopathie / Kwart dokters in Zurich schrijven homeopathische middelen voor.

artikelen - 04 maart 2015

Wie met pek om gaat, loopt een grote kans ermee besmet te worden. Onderzoekers van Wageningen Universiteit (WU) en van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht (UU) waren die uitdrukking vermoedelijk even vergeten.