UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 18 april 2012

Chiropractor uit Noordwijk laat neurowereld duizelen

Dr. R. A. van der Kuil staat er op zijn visitekaartje. Hij doet aan ‘klinische neurologie’ en aan ‘vestibulaire rehabilitatie’, aldus het kaartje.

Chiropractor uit Noordwijk laat neurowereld duizelen

Van der Kuil is fysiotherapeut, ook dat staat op het kaartje. PT staat er verscholen achter zijn naam wat vermoedelijk staat voor Physical Therapist. De chiropractor in Noordwijk bezondigt zich, zoals zo vele van zijn chiropractorcollega’s in Nederland, aan een strafbaar feit: titelmisbruik.

Erger, maar vermoedelijk minder strafbaar, zijn de onzintheorieën die chiropractor Van der Kuil debiteert. Hij meent aan iemands oogbewegingen te kunnen zien of de hersenen redelijk volgroeid zijn of dat er sprake is van groeiachterstand, van onvolgroeide hersenen, zo vertelt hij mensen in zijn praktijk. De man heeft daar, tegen forse betaling, vervolgens ook een oplossing voor, oogtrainoefeningen op een cd-tje. Elke dag een paar keer om de hersengroei op peil te brengen. OBT, heet zijn training. Dat staat voor Ocular Brain Training, een techniek die zelfs google.com niet kent. De methode is ontwikkeld door Cortical Systems, wat volgens een visitekaartje dat circuleert op de praktijk van Van der Kuil een trademark zou kunnen zijn. Maar misschien wordt een bedrijf bedoeld: in dat geval is dit bedrijf gevestigd op hetzelfde adres in Noordwijk als de praktijk van de chiropractor. Het trainingsprogrammaatje (enigszins gericht op de toekomst: versie V1.0) op de cd heeft een capaciteit van 4,14 megabyte, het dateert vermoedelijk uit het Commodore 64-tijdperk. De software kan een beperkt aantal vragen aan. Zo verschijnt op het beeldscherm de vraag hoe lang een oefening zou moeten duren waarna – mits goed ingevuld – minuten achtereen donkerblauwe blokken van links naar rechts over het scherm bewegen. Onverwachts gaan ze overigens ook weleens van rechts naar links. Ook kun je, als daar behoefte aan is, rode en witte blokken van boven naar beneden over het beeldscherm laten scheren, als een soort ‘brain’-oefening.

En zo zijn we terechtgekomen in de rehabilitatiepraktijk van R. Van der Kuil ‘waar middels hersentraining de functioneel neuroloog niet alleen het desbetreffende gebied handmatig behandelt maar ook dat deel van de hersenen dat niet goed functioneert middels oefening zal stimuleren om zo het functioneren te normaliseren. Daar de hersenen plastiek zijn, kunnen ze met de juiste behandeling optimale gezondheid verkrijgen’, citeren we de website van Van der Kuil. De chiropractor is naar eigen zeggen gespecialiseerd in rug- en nekpijn, dof-gevoeltintelingen, beknelde zenuwen, lichttraumatische hersenverwondingen, bewegingsproblemen als de ziekte van Parkinson, ontwikkelingsproblemen als autisme, ADHD en het Asperger-syndroom. Ook voor de behandeling van dementie en Alzheimer draait hij zijn hand niet om.

En dan nog iets over de imponerend bedoelde aanduidingen die ‘klinisch neuroloog’ Van der Kuil gebruikt op zijn kaartje en vele malen op zijn website. Allereerst is neuroloog een beschermde titel. Neuroloog Rien Vermeulen, bestuurslid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, brengt desgevraagd de woordstrapatsen van Van der Kuil tot hun werkelijke proportie terug: ‘Mensen die onderzoek doen naar bouw (anatomie) of functie (fysiologie) van het zenuwstelsel werden neuro-anatomen of neurofysiologen genoemd. Omdat zij ook aan biochemie gingen doen of moleculaire biologie werden ze samengevat als neurowetenschappers of neurobiologen. Zij kunnen arts zijn (zie Swaab) of bioloog. In Engelstalige landen worden zij neuroscientists of neurologists genoemd. Neurologen zijn artsen die zich vervolgens hebben gespecialiseerd in ziekten van het zenuwstelsel. In Engelstalige landen worden zij neurologists genoemd maar om zich te onderscheiden van neuroscientists voegen zij daar clinical aan toe. Nu in Nederlandse kranten neurowetenschappers steeds vaker neuroloog worden genoemd zie je dat neurologen hier zich ook klinisch-neuroloog gaan noemen. Die Van der Kuil is beslist geen klinisch neuroloog’, aldus Vermeulen.

De chiropractor in Noordwijk doet aan koppelverkoop. Hij heeft op hetzelfde adres een supplementenbedrijf, Macrogenix geheten. Dat maakt spullen voor mensen, voor honden en voor paarden, waaronder softgels (met fosfatidylserine) voor een ‘optimale hersenfunctie’.

 

1024×768

Normal
0

21

false
false
false

NL
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Naschrift maart 2015

Fysiotherapeut Ronald van der Kuil heeft de doctorstitel (dr.) voor zijn naam weggehaald. Achter zijn naam staat inmiddels het  indrukwekkende aantal van zeven andere titels. Ze hebben bijna allemaal te maken hebben met lidmaatschappen van (Amerikaanse) chiropractorclubjes. Van der Kuil heeft ook een nieuwe website, met een naam die is gerelateerd aan de kreet functional neurology, een begrip dat geen wetenschappelijke basis heeft en zijn oorsprong heeft in de chiropraxie. 

Enig gevoel voor innovatie kan hem niet worden ontzegd. Van der Kuil heeft als een van de eerste chiropractoren in Europa een nieuw speeltje zijn behandelkamer binnen gesleept, de GyroStim, een ˝medische”, meerassige roterende bureaustoel. Hiermee zegt hij verschillende medische klachten te kunnen behandelen.  

Een patiënt kan, computergestuurd, met de stoel in drie dimensies heen en weer worden geschommeld en gedraaid. Dit zou hersenvocht heen en weer doen klotsen. Zo zouden  hersenbloedingen, evenwichtsstoornis, duizeligheid, whiplash, migraine, Alzheimer en motorische problemen als MS en Parkinson kunnen worden behandeld. Ook ADHD zou zijn aan te pakken, zo claimt Van der Kuil. Er is geen wetenschappelijke onderbouwing voor dat geschud en gedraai, leert een stuk op de kritische anti-kwaksite Evidenced Based Medicine (EBM).

 

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 23 augustus 2023

Nog op dezelfde dag waarop de rechter chiropractor Jonk vrijsprak van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel bracht de VtdK een persbericht uit, waarin onder andere een beroepsverbod voor chiropractoren werd geëist. De lezers van ons blad kennen de casus ook reeds uit het NTtdK-artikel Onbegrijpelijke vrijspraak na bijna fatale nekmanipulatie door chiropractor. (NTtdK, december […]

tijdschrift - 23 augustus 2023

Lees het NTtdK 2023, nr 2 integraal, met oa: nieuws over het symposium, een antroposoof met een lintje en evidence versus science based?

artikelen - 26 juli 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier mannen veroordeeld in Florida wegens verkopen van bleek- als wondermiddel / Chiropractor uit Iowa veroordeeld wegens fraude van een miljoen dollar.