Begrippenlijst: r

14 apr 2009 | Van de Webredactie | Laatste wijziging: 23 jul 2010

Rath - reflextheorie - Reich - Reiki - re´ncarnatie - resonantietherapie - Reumajecta - rolfing


De met TWW aangegeven items verwijzen naar
lemma's uit Tussen Waarheid en Waanzin.

 

Rath, Matthias: Duitse arts-vitamineverkoper. Voor een totaaloverzicht van artikelen over Rath op deze site zie: Matthias Rath krijgt het lid op de neus. (2008)

Reflextheorie: Verouderde theorie die stelde dat allerlei organen elkaar via het centrale zenuwstelsel konden be´nvloeden. (TWW)

Reich, Wilhelm (1897-1957): Oostenrijks psycholoog, psychoanalyticus (psychoanalyse) en pseudowetenschapper. (TWW)

Reiki: Een esoterische soort magnetiseren en dus behorend tot de paranormale geneeswijzen. Het woord betekent ongeveer 'universele energie', ki is ongeveer qi, geen energie in enige wetenschappelijke zin, maar levenskracht. Voor een overzicht over de oorsprong zie: Een piramide van meesters: De constructie van reikitradities. De reikigenezer legt de handen op verschillende plaatsen van het lichaam van zijn slachtoffer (ôde handen worden soms intu´tief naar de zieke plek geleidö) en de levensenergie stroomt binnen. Geschikt voor alle mogelijke kwalen, zoals de meeste vormen van kwakzalverij. Reikigenezers zijn verenigd in een min of meer geheim genootschap waarin drie inwijdingsgraden zijn te onderscheiden. Voor elke hogere graad moet men ritueel worden ingewijd. Daarvoor moet men een peperdure cursus van een paar dagdelen volgen. Het is bijvoorbeeld niet ongewoon dat men om de derde graad te behalen (twee dagdelen) zijn leermeester 10.000,- euro moet betalen. Reiki is een soort multilevel-marketingsysteem, want wie eenmaal is ingewijd kan meteen aan de slag met het terugverdienen van de investering door zelf lessen te gaan geven.  

Re´ncarnatie: Het geloof dat elk mens een onstoffelijk beginsel bezit dat voor de geboorte en na het overlijden aan ander leven gekoppeld is.(TWW)

Resonantietherapie: Alternatieve vorm van plantengeneeskunde, gericht op de versterking van de levenskracht van planten en zaden, naar het model van de therapie van George De la Warr. Tegenwoordig betekent het nog veel meer. (TWW)

Reumajecta: een middel dat vroeger werd gebruikt als onderdeel van enzymtherapie.

Rolfing: Een hardhandig soort massage waarbij de therapeut met knokkels en ellebogen het bindweefsel weer in het gareel probeert te brengen. Het is bedacht door de biochemica Ida P. Rolf (1896-1979). Als alle delen van het lichaam goed op ÚÚn lijn met de zwaartekracht staan, kan de zwaartekracht iemands energie verhogen (volgens Rolf dan). Meer inlichtingen op de site van de Skeptical Dictionary. Rolfing is verwant met 'Posturale Integratie', die ook behoorlijk pijn kan doen, en waar evenmin enig wetenschappelijk bewijs voor is. 

GERELATEERDE ARTIKELEN

NIEUWSBRIEF AAN- OF AFMELDEN

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site. Vul uw e-mailadres in en meld u aan!
Uw e-mailadres: 
Aanmelden Afmelden