Begrippenlijst: m

14 apr 2009 | Van de Webredactie | Laatste wijziging: 29 aug 2010

macrobiotiek - magneettherapie - manuele therapie - maretak - massage - medium - meervoudige persoonlijkheidsstoornis - meridiaan-kleurentherapie - Mesmer - mesologie - metoposcopie - mineral miracle supplement (MMS) - mitogenetische straling - Moerman - Montignac - MORA-therapie - morfogenetische velden - moxa - myalgische encefalomyelitis


De met TWW aangegeven items verwijzen naar
lemma's uit Tussen Waarheid en Waanzin.

 


Macrobiotiek: Quasi-religieuze beweging en dieet. (TWW)

Magneettherapie: Ongeveer tweehonderd jaar nadat fysici de eigenschappen van magneten serieus begonnen te onderzoeken genieten magneten nog steeds de faam van panacee. Het aantal therapieŽn en toestellen dat claimt met 'magnetisme' te genezen is enorm. Zie hiervoor bijvoorbeeld: de rare-apparatensite van Skepp en Wonderen der techniek: Elektrische en magnetische gezondheid door Roland Glaser op de site van Skepsis alsmede Nikkens netwerk: magnetische producten voor goedgelovigen. De Biostabil is natuurlijk ook een ding dat berust op bijgeloof aangaande magnetisme. Vergeleken met al deze aanbieders van magnetische heilmiddelen moet Mesmer (zie hieronder) een rationalist genoemd worden, want die vond al snel uit dat de magneten geheel overbodig zijn.

Manuele therapie
: Vorm van alternatieve geneeskunde gebaseerd op chiropraxie. (TWW)
BegrippenlijstBegrippenlijstEigenlijk is dit een verzamelnaam voor een aantal verschillende therapieŽn: craniosacraaltherapie, (ortho)manuele therapie, osteotherapie (zie de letter o), Chinese tuinatherapie en de methode Cyriax, ook wel genoemd 'orthopedische geneeskunde'. De laatste is uitsluitend gericht op het bewegingsapparaat, en bestaat uit behandeling van gewrichten, gewrichtskapsels, gewrichtsbanden, spieren en pezen; ze is genoemd naar de Britse arts James Cyriax (1904 - 1985). De orthopedisch geneeskunde kan eigenlijk wel als regulier beschouwd worden.

Al deze methoden verschillen wat betreft de gehanteerde concepten van ziekte en genezing en wat betreft de gebruikte technieken. Ze hebben gemeen dat er, voor zover er wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan, nooit echte verschillen in effectiviteit gevonden zijn tussen deze behandelmethoden en normale fysiotherapie.

Maretak: parasitaire plant (Viscum album), in het Engels mistletoe; van gefermenteerde maretak wodt een antroposofisch antikankermiddel gemaakt, doorgaans Iscador geheten.

Massage: Massage op zich is geen alternatieve geneeswijze, massage werkt ontspannend en is aangenaam, en valt dus in dezelfde categorie als wandelen, zwemmen of een goed boek lezen en andere activiteiten. Vaak wordt massage gecombineerd met een gewichtig verhaal over blokkades en balansen, en met claims die variŽren van 'ondersteuning van medische behandeling' tot hulp bij allergieŽn, angst, artritis, astma, bloedsomloop (problemen met), carpaaltunnelsyndroom, chronische pijn, diarree, flebitis, infectieziekten, myofasciale pijn, sinusitis, slapeloosheid, spannings- en andere hoofdpijn, spastische darm, stress, verstopping. De voetzoolreflexologie is een typisch voorbeeld. De polariteitstherapie van Randolph Stone (1890-1981) (geboren als Rudolph Bautsch) is een ander voorbeeld. Bindweefselmassage is nog een voorbeeld. De grens tussen massagetherapie en manuele therapie enerzijds en anderzijds tussen massage en allerlei vormen van 'strijken' en licht aanraken is vaag. Zie ook het item in de Skeptic's Dictionary.

Medium: Een persoon (meestal een vrouw) die terwijl ze in trance verkeert (hypnose) boodschappen doorkrijgt van geesten (van overledenen) of van wezens uit bovennatuurlijke sferen. (TWW)

Meervoudige persoonlijkheidsstoornis (MPS): Het vermeende optreden van meerdere persoonlijkheden bij ťťn (fysiek) persoon. (TWW)

Meridiaan-kleurentherapie
: antroposofisch systeem met gekleurde lapjes op de meridianen, zie verder het naschrift bij de kleurentest van LŁscher.

Mesmer, Franz Anton (1734-1815): Oostenrijks paranormaal genezer, grondlegger van het 'mesmerisme'. (TWW)

grippenlijst

Mesologie: Een in de jaren 1990 verzonnen vorm van kwakzalverij bestaande uit een allegaartje aan ideeŽn. De reguliere medische kennis is onder mesologen niet zichtbaar aanwezig. Onderzoek gaat door het bekijken van de tong, het voelen van de pols en de zogeheten elektrofysiologische diagnostiek, een variant van alweer de elektroacupunctuur. Een uitvoerige uiteenzetting is te vinden in De Academie voor Mesologie: Een alternatief imperium.

Metoposcopie: Voorhoofdlijnkunde. (TWW)

Mineral miracle supplement (MMS)
: soort bleekwater dat al wondermiddel wordt aangeprezen.

Mitogenetische straling: Uiterst zwakke ultraviolette straling die door alle levende wezens zou worden uitgestraald. (TWW)

Moerman, Cornelis (1893-1988): Nederlands arts, vooral bekend vanwege zijn 'moermandieet' (dieet) dat zou helpen tegen kanker. (TWW)

Montignac-dieet: Afslankdieet. (TWW)

MORA-therapie: variant van elektroacupunctuur. men pretendeert via ECG-achtige elektroden 'trillingen' op te vangen, en die te splitsen in 'harmonisch' en de rest die dan 'disharmonisch' is. Omdat de kabels niet goed afgeschermd zijn, werken ze als antennes voor de velden van de lichtnetstromen (de 'harmonsiche golf'), en de rest is ruis. Het idee is dan om die 'disharmonische' ruis op te heffen. Het is echter moeilijk te begrijpen hoe je een golf die van links naar rechts gaat, zou kunnen 'opheffen' met een tegengolf die net de andere kant uitloopt, en ook hoe deze denkbeeldige opheffing zou aanhouden als het apparaat wordt uitgezet. Het 'onschadelijk maken' van foute trillingen is een idee dat teruggaat op Albert Abrams.

Morfogenetische velden: Onzichtbare en (voor de moderne natuurkunde) onmeetbare velden die de hele kosmos zouden doordringen en verantwoordelijk zouden zijn voor 'morfische resonantie'. (TWW)

Moxa
: een therapie uit het arsenaal van de traditionele Chinese geneeskunde gelijkend op acupunctuur waarbij de gloeiende punt van een sigaar van het gedroogde kruid bijvoet (Artemisia vulgaris) op zodanig korte afstand van acupunctuurpunten gehouden wordt, dat de huid daar enigszins rood wordt.

Myalgische encefalomyelitis (ME)
: Pseudo-diagnose voor het chronisch vermoeidheidssyndroom. (TWW)

GERELATEERDE ARTIKELEN

NIEUWSBRIEF AAN- OF AFMELDEN

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site. Vul uw e-mailadres in en meld u aan!
Uw e-mailadres: 
Aanmelden Afmelden