Begrippenlijst: l

14 apr 2009 | Van de Webredactie | Laatste wijziging: 28 aug 2010

Laetrile - Lakhovsky - Langmuir - laseracupunctuur - Lecher-antenne - levendbloedanalyse - Louis Bolk - Lourdes - Lüscher - Lyme


De met TWW aangegeven items verwijzen naar
lemma's uit Tussen Waarheid en Waanzin.Laetrile
: Alternatief geneesmiddel tegen kanker. (TWW)

Lakhovsky-therapie: Georges Lakhovsky (1869-1942) was een Fransman van Russische afkomst, die in 1929 een boek schreef waarin hij uitlegde dat alle levende cellen radiogoven (tot 3000 MHz) uitzenden en dat dus door blootstelling aan zulke radiogolven alle ziekten (allergie, astmatische bronchits, bacteriële infectie, hoge bloeddruk, kanker, staar en verstopping en nog veel meer te genezen zijn. De illustratie bij Volkskrant stelt kwakapparaten aan de kaak geeft een voorbeeld van het apparaat waarmee deze wonderen verricht kunnen worden. Zie ook de uitleg in het artikel over kwakzalversapparten tegen kanker.

Langmuir, Irving (1881-1957): Amerikaans fysicus, bekend om zijn definitie van 'pathologische wetenschap'. (TWW)

Laseracupunctuur: vorm van acupunctuur, waarbij met een laser op zogenaamde acupunctuurpunten geschenen wordt. Wordt met name toegepast bij antirooktherapie. Zie: Stoppen met roken: Laser-acupunctuur? De beoefenaren hiervan claimen wel wetenschappelijke ondersteuning van hun resultaten, maar de artikelen van dubieuze kwaliteit.

Lecher-antenne: soort wichelroede, geïnspireerd op de lecherleiding. De draden en schuifjes van de Lecher-antenne volgens Schneider vervullen echter geen enkele functie.

Levendbloedanalyse: Bij levendbloedanalyse (LBA) wordt met een speciale microscoop (een donkerveld-, of fasecontrastmicroscoop) een uitsmeerd drupje bloed bekeken. De waargenomen structuren, vaak artefacten van de manier van preparatie, worden aangezien voor allerlei micro-organismen in het bloed. Achter de levendbloedanalyse zit de endobiontentheorie van Enderlein, zie natuurgeneeskunde. Volgens deze theorie kunnen schimmels, bacteriën en virussen allemaal in elkaar overgaan en zijn allemaal verschijningsvormen van eenzelfde type organismen. Voor meer details wordt verwezen naar het uitstekende stuk op de website van Skepsis.

Een verwante onderzoekstechniek is de Heitan Lagarde Bradford (HLB) bloedtest, die eveneens een uitgesmeerd drupje bloed onder de fasecontrastmicroscoop bekijkt, en die zogenaamd kanker kan opsporen. Er zijn in Pubmed geen wetenschappelijke publicaties over te vinden. Het spreekt vanzelf dat de niet-bestaande kanker die met HLB wordt 'gevonden', vervolgens met behulp van door de genezer geleverde middelen weer wordt genezen.

Louis Bolk Instituut: Onderzoeksinstituut gevestigd te Driebergen, dat zich bezighoudt met onderzoek op het terrein van de (biologische) landbouw, geneeskunde en voeding op antroposofische grondslag (antroposofie).

Lourdes: Stadje in Zuidwest-Frankrijk aan de voet van de Pyreneeën, waar in 1858 Maria in totaal achttien keer zou zijn verschenen aan het boerenmeisje Marie-Bernarde Soubirous (1844-1879). (TWW)

Lüscher, kleurentest van: Diagnostische methode uit de alternatieve geneeskunde. (TWW)

Lyme, ziekte van: Ziekte veroorzaakt door een bacterie die vrijwel altijd door een tekenbeet wordt opgelopen (de teek krijgt de bacterie van muizen en andere zoogdieren). De ziekte is in het beginstadium goed behandelbaar met antibiotica, maar er is een grote groep personen die meent aan een chronische vorm van de ziekte van Lyme te lijden. Zie hierover:  De chronische Lyme-ziekte : een nieuwe ziekte?

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

NIEUWSBRIEF AAN- OF AFMELDEN

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site. Vul uw e-mailadres in en meld u aan!
Uw e-mailadres: 
Aanmelden Afmelden