Begrippenlijst: h

14 apr 2009 | Van de Webredactie | Laatste wijziging: 22 jul 2010

haaienkraakbeen - haaranalyse - Hahnemann - Hamer, Ryke Geerd - handlijnkunde - haptonomie - healing - heilpraktiker - Hellinger - HLB - Hofmans - homeopathie - houtsmullerdieet - HPU - Hubbard - humorenleer - hyperactiviteit - hypnose - hypnotherapie - hypoglykemie - hysterie


De met TWW aangegeven items verwijzen naar
lemma's uit Tussen Waarheid en Waanzin.Haaienkraakbeen
: Alternatief (alternatieve geneeskunde) middel tegen kanker, aanbevolen door de Amerikaan I. William Lane. (TWW)

Haaranalyse: chemische methode om vergiftigingen en dergelijke op te sporen door analyse van de haren. Voor een algemeen overzicht zie Wikipedia. De American Medical Association waarschuwt dat haaranalyse als middel om vast te stellen wat voor medische therapie iemand nodig heeft, beschouwd moet worden als bedrog. Op de Quackwatch-site legt het artikel Commercial Hair Analysis: A Cardinal Sign of Quackery door Stephen Barrett uit waarom haaranalyse niet deugt.

Hahnemann, Christian Friedrich Samuel (1755-1843): Duits arts, grondlegger van de homeopathie. (TWW)

Hamer, Ryke Geerd (1935): Duits arts-kwakzalver, grondlegger van de Germaanse Nieuwe Geneeskunde. Hij meent dat kanker altijd ontstaat door emotionele schokken.

Handlijnkunde: (ook: chiromantie) Het aflezen van iemands karakter en levensloop uit de lijnen op zijn of haar handpalmen. (TWW)

Haptonomie: vaag-filosofische vorm van behandeling van stressklachten, faalangst, pijnklachten, vastgelopen relaties en dergelijke, en wel met aanrakingen op de blote huid ('psychotactiele benadering'). Deze onbewezen behandelwijze is ingevoerd door de fysiotherapeut Frans Veldman (1920-2010), die hier in 1964 al over schreef, maar in 1988 doorbrak met een dik boek over het onderwerp.

Healing: zie Paranormale geneeswijze

Heilpraktiker: Duitse genezer. (TWW)

Hellinger, Bert: zie Familieopstellingen

HLB Heitan Lagarde Bradford bloedtest. Zie de toelichting bij de Levendbloedanalyse (onder de letter l).

Hofmans, Greet (1894-1968): Nederlands genezeres, vooral bekend geworden door de 'Greet Hofmans-affaire' die tussen 1951 en 1956 het voortbestaan van de Nederlandse monarchie ernstig in gevaar bracht. (TWW)

Homeopathie: Alternatieve geneeswijze gebaseerd op de ideeŽn van Samuel Hahnemann. (TWW)

Houtsmullerdieet: Een voedingstherapie tegen kanker, rond 1995 uitgevonden door de internist A.J. Houtsmuller. In boeken en televisie-uitzendingen maakte hij reclame voor zijn dieet door te beweren dat hij zichzelf van onbehandelbare kanker had genezen. In het voorjaar van 1999 bleek dit niet waar en moest hij zijn bewering terugnemen. Intussen hadden al duizenden kankerpatiŽnten valse hoop geput uit zijn verhaal en het onwerkzame dieet gebruikt. In werkelijkheid is het helemaal niet mogelijk om kanker te genezen door het voedingspatroon te veranderen. Bovendien liet Houtsmuller zijn patiŽnten voor honderden euroís per maand voedingssupplementen en zogenaamd kankerremmende stoffen zoals haaienkraakbeen slikken (zie ook niet-toxische tumortherapie). Ook van deze middelen is geen gunstig effect op het tumorproces te verwachten.

Naar aanleiding van de discussie in 1999 spande Houtsmuller een proces aan, dat hij in eerste instantie (12 mei 1999) verloor, en in hoger beroep (19 oktober 2000) won. Bij dit proces, meer speciaal bij het hoger beroep, speelden tevens uitlatingen in het Actieblad tegen de Kwakzalverij in 1997 een rol. Veel artikelen over het proces staan in het 'Dossier Houtsmuller' op deze site.

HPUBegrippenlijst: voluit hemopyrrollactamurie, een door de biochemicus John Kamsteeg verzonnen ziekte, te herkennen aan teveel hemopyrrollactam-complex in de urine. Zie hiervoor: De zogenaamde HPU-ziekte van Kamsteeg te Weert, door C.N.M. Renckens (21 juli 2003). Daar staan links naar verdere artikelen. De HPU-ziekte is een typisch voorbeeld van een schijndiagnose die na een kostbaar pseudo-medische onderzoek wordt gesteld, waarna de patiŽnt een kostbare behandeling moet ondergaan en dan met grote kans vanzelf beter wordt of zich althans wat beter voelt dan tevoren.

Hubbard, Lafayette Ronald (1911-1986): Amerikaans auteur, ontwikkelaar van de therapie 'dianetics' en stichter van de Church of Scientology. (TWW)

Humorenleer: Medische theorie uit het oude Griekenland, gebaseerd op de gedachte dat de lichaamsprocessen beheerst worden door vier lichaamssappen of 'humoren'. (TWW)

Hyperactiviteit: Vermeende gedragsstoornis bij kinderen, moderne naam Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). (TWW)

Hypnose: Techniek, toegepast door een 'hypnotiseur', waarmee iemand in een toestand van rust en passiviteit wordt gebracht. (TWW)

Hypnotherapie: Vorm van psychotherapie waarbij de therapeut de oorzaak van de klachten van zijn cliŽnt tracht op te sporen door middel van hypnose (zie hierboven). (TWW)

Hypoglykemie: Te laag glucosegehalte van het bloed. (TWW)

Hysterie: Een vooral in de 19de eeuw (en vooral bij vrouwen) populaire psychische stoornis. Wordt tegenwoordig vaak conversie genoemd. (TWW)

 


GERELATEERDE ARTIKELEN

NIEUWSBRIEF AAN- OF AFMELDEN

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site. Vul uw e-mailadres in en meld u aan!
Uw e-mailadres: 
Aanmelden Afmelden