Begrippenlijst: c

14 apr 2009 | Van de Webredactie | Laatste wijziging: 22 jul 2010

CAM - candidiasis - Cayce - celtherapie - chakra - Charcot - chelatie - chi gong - chiropractie - Christian Science - Clark, Hulda - clitoridectomie - colloïdaal zilver - colonhydrotherapie - Coué - craniosacraaltherapie - Croiset


De met TWW aangegeven items verwijzen naar
lemma's uit Tussen Waarheid en Waanzin.

CAM: afkorting van Complementary and Alternative Medicine, een eufemisme voor een allegaartje aan onbewezen dan wel weerlegde geneeswijzen. Met CAM-arts wordt in Nederland een arts bedoeld die acupunctuur, homeopathie, antroposofische of (ortho)manuele geneeswijze beoefent, dan wel zich neuraaltherapeut of natuurarts noemt. Zie: Hoeveel niet-reguliere artsen zijn er eigenlijk?

Candidiasis
: Alternatieve diagnose die neerkomt op overgevoeligheid voor de schimmel Candida albicans. (TWW)

Cayce, Edgar (1877-1945)
: Amerikaanse helderziende en paranormaal genezer. (TWW)

Celtherapie
: Door de Zwitserse arts Paul Niehans (1882-1971) omstreeks 1930 bedachte alternatieve geneeswijze. (TWW)

Chakra's
: Volgens het hindoeïsme en boeddhisme zeven speciale punten in het menselijk lichaam. (TWW)

Charcot, Jean-Martin (1825-1893)
: Beroemde Franse neuroanatoom die geïnteresseerd raakte in het verschijnsel hysterie. (TWW)

Chelatietherapie
: Therapie met chelaatvormers tegen vergiftiging met zware metalen, toegepast als alternatieve therapie tegen hart- en vaatziekten en de meest uiteenlopende aandoeningen. (TWW)

Chi gong of qigong
: Chinese meditatie- en ontspanningstechniek. (TWW)

Chinese kruiden
: een overzicht van alle artikelen op deze site over dit onderwerp staat in 'Chinees bedrog met een kruidenmiddel'.

Chiropraxie of chiropractie
: Geneeswijze, gebaseerd op het idee dat een verkeerde stand van de ruggenwervels de bron is van alle ziekten, en dat deze bestreden worden door de ruggenwervels weer in de goede stand te zetten. (TWW)

Christian Science:
Christelijk kerkgenootschap, gebaseerd op de overtuiging dat alle ziekten veroorzaakt worden door een gebrek aan (christelijk) geloof. (TWW)

Clark, Hulda Regehr (1928-2009). Amerikaanse kwakzalver. Ze had een theorie dat alle ziekten werden veroorzaakt door parasieten die men met een eenvoudig apparaatje weg kon zappen.

Clitoridectomie
egrippenlijst: (onder andere:) Operatieve verwijdering van de clitoris als behandeling van hysterie. (TWW)

Colloïdaal zilver
: water met kleine zilverdeeltjes dat wordt aangeprezen als universeel medicijn.

Colonhydrotherapie
: darmspoeling of klysma; alternatieve therapie om niet bestaande 'aankoeksels' uit de dikke darm af te voeren. Alleen zinvol bij dwarslaesiepatiënten.

Coué, Emile (1857-1926)
: Frans apotheker en bedenker van een geneesmethode door autosuggestie. (TWW)

Craniosacraaltherapie
:
Variant van osteopathie (zie bij de letter o), behorend tot de manuele geneeswijzen. Men manipuleert hierbij aan de schedel. Deze zou uit meer dan dertig ten opzichte van elkaar beweeglijke beenderen bestaan. Het hersen-ruggemergsvocht) zou in een voortdurende ritmische beweging zijn (6-12 maal per minuut). Dit is de zogenoemde liquorpols. Alleen de hoogbegaafde craniosacriaaltherapeuten kunnen die voelen aan de schedel en aan het heiligbeen. Bij ziekte bestaat er een verstoring van dit ritme; genezing wordt nagestreefd door manipulatie van de schedelbeenderen. Het is onzin: in de neurofysiologie is geen enkele aanwijzing te vinden voor een ‘liquorpols’ en de schedelbeenderen vergroeien in de kindertijd en kunnen niet met de hand ten opzichte van elkaar bewogen worden. Zie ook: Baby overleden na craniosacraaltherapie; het betreft een sterfgeval door een behandeling van iemand die zich craniosacraaltherapeut noemde.

Croiset, Gerard (1909-1980)
: Nederlandse *paragnost. (TWW)

GERELATEERDE ARTIKELEN

NIEUWSBRIEF AAN- OF AFMELDEN

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site. Vul uw e-mailadres in en meld u aan!
Uw e-mailadres: 
Aanmelden Afmelden