Macrobioot voor de rechter

20 nov 2001 | C.P. van der Smagt | Laatste wijziging: 15 apr 2009

Na een strafrechtelijk onderzoek van meer dan twee jaar zal eindelijk Adelbert Nelissen op 10 en 11 december voor de rechter moeten verschijnen. Hij wordt ervan beschuldigd verschillende kankerpatiŽnten, met een in beginsel behandelbare aandoening, een reguliere behandeling te hebben ontraden, met de dood tot gevolg.

Nelissen geeft leiding aan de 'macrobiotische beweging' in Nederland. Macrobiotiek is een door de Japanner Ohsawa in het begin van de twintigste eeuw ontworpen voedingsleer, gebaseerd op traditionele Oosterse ideeŽn over de natuur. In alle voedingsmiddelen zouden immateriŽle, aan elkaar tegengestelde en elkaar aanvullende krachten, Yin en Yang, aanwezig zijn (zie acupunctuur). Om een goede gezondheid te waarborgen moet, volgens deze leer, de voeding zo worden samengesteld dat Yin en Yang in evenwicht zijn. Dit kan leiden tot een uiterst eenzijdig voedingspatroon en daardoor juist schadelijk voor de gezondheid zijn. Niet voor niets is dan ook in het verleden door voedingsdeskundigen bij herhaling tegen de macrobiotiek gewaarschuwd. Dat macrobiotische voeding bovendien een genezend effect zou hebben is al helemaal grote onzin. Hiervoor is nooit een spoor van bewijs gevonden.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

GERELATEERDE ARTIKELEN

NIEUWSBRIEF AAN- OF AFMELDEN

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site. Vul uw e-mailadres in en meld u aan!
Uw e-mailadres: 
Aanmelden Afmelden