Kava kava nu ook in Nederland verboden

20 jun 2003 | Marie P. Prins | Laatste wijziging: 23 jun 2009

Met ingang van 9 mei 2003 (Staatscourant 181) is het verboden om Kava kava (Piper methysticum) in kruidenmiddelen te gebruiken.

Dit kalmerende middel leverde bij een gering aantal mensen ernstige leverschade op, die tot levertransplantatie leidde en in ten minste twee gevallen tot overlijden van de patiŽnt. Zo iets is voor een kalmerend middel uiteraard onaanvaardbaar. Overigens bestond er al een Australische publicatie uit 1988 over leverschade bij zware kava kava gebruikers onder de oorspronkelijke bevolking van Arnhem Land. Die natuurvolkeren gaan echt niet zo voorzichtig met hun kruiden om.

Met het verbod zijn we overigens de allerlaatste van de EU. In Groot BrittanniŽ was men ook niet al te vroeg, maar daar waren artsen en publiek in ieder geval gewaarschuwd. Bij de Nederlandse berichtgeving werd gezegd dat er in Nederland geen meldingen van ernstige leverschade waren geweest. Dat is begrijpelijk. In het buitenland kwamen die meldingen pas goed los nadat artsen gewaarschuwd waren. Want wie denkt er bij leverproblemen nu aan het innemen van een "onschuldig" kruidenmiddel?

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.GERELATEERDE ARTIKELEN

NIEUWSBRIEF AAN- OF AFMELDEN

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site. Vul uw e-mailadres in en meld u aan!
Uw e-mailadres: 
Aanmelden Afmelden