No 16 Ė Fred Neelissen Ė ergert tandartsen op voorjaarscongres

29 mrt 2012 | Catherine de Jong | Laatste wijziging: 29 mrt 2012

Ongeveer zeventig tandartsen en mondhygiŽnisten hebben half maart op het voorjaarscongres van twee serieuze tandartsenverenigingen geluisterd naar de wartaal van elektro-acupuncturist/tandarts drs. Fred Neelissen.


Deze homeopathische tandarts, die zich bezighoudt met bio-energetische tandheelkunde en acupunctuur, gaf een lezing op een gezamenlijke bijeenkomst van de Vereniging tot Bevordering der Tandheelkundige Gezondheidszorg voor Gehandicapten (VBTGG) en de Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde (NVvK), op 16 en 17 maart 2012 in Hotel Conferentiecentrum Zonheuvel in Doorn. Twintig van de zeventig aanwezigen zijn binnen een kwartier verbijsterd de zaal uitgegaan, vanwege de gedebiteerde onzin.

Neelissen is een bekende van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK). In het boek 'Genezen is het woord niet' van bestuurslid Cees Renckens staat hij genoemd als kwakzalver nummer 16 (PDF) in de Top-20 van illustere nepgenezers van de 20ste eeuw.

Neelissen heeft vrijdag op het tandartsencongres als laatste spreker in het ochtendprogramma een presentatie gegeven met de titel 'Enkele aspecten van de complementaire tandheelkunde'. Hij was een vreemde eend in de bijt, in een gezelschap van illustere sprekers. De congrescommissie had een interessant programma samengesteld rond het thema 'Conflict: distantiŽren of confronteren?', met deskundige en vakbekwame sprekers. Die hebben volgens aanwezigen boeiende presentaties gegeven van uitstekende kwaliteit over 'een wereld van onenigheid'.

Er waren ongeveer zeshonderd bezoekers op het voorjaarscongres in Doorn. De controversiŽle lezing van Neelissen detoneerde bij de andere congreslezingen. Is het de bedoeling geweest van de programmacommissie om tijdens het congres een conflict uit te lokken zodat congresgangers direct het geleerde in praktijk konden brengen? Neelissen gaf daar alle aanleiding toe. Zo is hij bijvoorbeeld tegen wortelkanaalbehandelingen omdat die slecht zijn voor het lichaam, liet Neelissen de zaal met tandartsen en mondhygiŽnisten weten. Na een wortelkanaalbehandeling blijven namelijk in de dentinekanalen van de dode kies zeer agressieve bacteriŽn achter, van een type dat normaal in ontbindende lijken wordt gevonden. Bovendien, zo vertelde hij, is elk gebitselement verbonden met een orgaan. Dat heeft tot gevolg dat een zieke kies leidt tot ziekte in het bijbehorende orgaan. Zo'n orgaanaandoening is te genezen door de zieke kies te trekken. Neelissen illustreerde deze onzintheorie met de bewering dat hij eens een blaasontsteking bij een vrouw heeft genezen door de tweede snijtand te trekken.

Neelissen ging ver over de aan hem toegewezen sprekerstijd heen. Tijd voor vragen en discussie waren er na zijn praatje(s) niet meer. Na afloop van de lezing bedankte de moderator van de sessie de nog aanwezige toehoorders voor hun beleefd aanhoren van het verhaal. Dat was weleens anders geweest, zo memoreerde hij. Zo is er eens bij een eerdere presentatie van Neelissen bijna oorlog uitgebroken in de zaal.

De inmiddels 72-jarige Neelissen, die naar eigen zeggen, al geen tien jaar meer nieuwe patiŽnten aanneemt, doet in zijn praktijk in Overveen aan elektroacupunctuur, een idee dat hem voor het eerst werd aangereikt tijdens zijn werk in Zwitserland. Na zijn diensttijd verbleef hij daar vier jaar.

'Ik ben primair gericht op focale stoorvelden, metaalbelastingen en de fluorideproblematiek en de rol van acupunctuur', liet hij een kritiekloze redacteur van het maandblad Tandartspraktijk in december 2011 optekenen. 'Een focale werking is een functie en heeft niets met anatomie van doen. Er is een probleem in het gebit dat tot een storing in een orgaan of orgaansysteem kan leiden. Dat kun je onmogelijk met een gebitsfoto aantonen of uitsluiten'. Neelissen gebruikt hier zijn elektroacupunctuurspullen voor. 'Ik zie nog elke dag meetpatiŽnten', laat Neelissen de redacteur van het blad weten.

Voor de liefhebbers van meer dan twee uur onzintaal is Neelissen te beluisteren op de website Argusoog, een website voor supervage en onzinverkopende types. De interviewster Dťsirťe RŲver, die zichzelf gÍnant genoeg kwalificeert als medisch-research journalist, doet in het uitkramen van onzintaal niet onder voor Fred Neelissen.

De kwakzalversideeŽn van Fred Neelissen zijn even onuitroeibaar en agressief als de mondbacteriŽn lijken. Een figuurlijke zenuwbehandeling zal hier niet helpen, een extractie van deze acupunctuurtandarts uit de Nederlandse tandartsengemeenschap wel.

GERELATEERDE ARTIKELEN

NIEUWSBRIEF AAN- OF AFMELDEN

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site. Vul uw e-mailadres in en meld u aan!
Uw e-mailadres: 
Aanmelden Afmelden