Vereniging vraagt inspectie op te treden tegen therapeut Valstar

24 dec 2011 | Van de Webredactie | Laatste wijziging: 1 feb 2012

De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gevraagd maatregelen te nemen tegen de orthomoleculair therapeut drs. drs. Engelbert Valstar.


De man houdt zich niet aan het advies dat de inspectie hem heeft gegeven, blijkt uit twee klachten die de VtdK heeft gekregen.

Een inspecteur van de IGZ heeft de orthomoleculair arts in 2008 in een brief nadrukkelijk gewezen 'op zijn professionele verantwoordelijkheden waarbij hem is gewezen op verschillende relevante (tucht)rechtelijke uitspraken en de Gedragsregel 'De arts en niet-reguliere behandelwijzen' van de KNMG''.

Een echtgenote van een kankerpatiŽnt heeft recentelijk haar beklag gedaan bij de Vereniging. Valstar heeft geÔntervenieerd in de reguliere behandeling, is haar klacht. 'Meneer', u had die chemotherapie helemaal niet hoeven volgen als u direct bij mij was gekomen', oordeelde de therapeut in een gesprek met de patiŽnt. Zijn vrouw doet hier verslag over op de website. Valstar zadelde een andere patiŽnt op met peperdure maar onwerkzame voedingssupplementen.

Op basis van beide klachten heeft de VtdK de inspectie verzocht Valstar aan te pakken. Zo zou de IGZ het Medisch Tuchtcollege om een oordeel kunnen vragen over de handelwijze van Valstar, suggereert de VtdK. Ook heeft de inspectie de bevoegdheid de praktijk van de man direct te sluiten, schrijft de vereniging in haar brief aan de IGZ.

GERELATEERDE ARTIKELEN

NIEUWSBRIEF AAN- OF AFMELDEN

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site. Vul uw e-mailadres in en meld u aan!
Uw e-mailadres: 
Aanmelden Afmelden