Kwakzalverij bij VWS

11 nov 2010 | Ronald van den Berg | Laatste wijziging: 15 jan 2011

In het kader van de huidige bezuinigingsoperaties gaat het roer bij VWS kennelijk radicaal om. VWS grijpt nu hoopvol naar klassieke huismiddeltjes.

In het novembernummer (11 van 2010) van Diagonaal, de glossy van VWS die alle (ex)medewerkers ontvangen, staat op pagina 3 in het nieuwsoverzicht van een zekere Tom Janssen een klakkeloze verwijzing naar http://www.gezondheidsnet.nl. GezondheidsNet is een initiatief van Press Partners B.V. De redactie zegt de inhoud van deze site met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samen te stellen, maar die zorgvuldigheid wordt gekenmerkt door een gevaarlijke hutspot van echt nieuws, normale gezondheidsadviezen en kwakzalversideeŽn. De redactionele inhoud loopt voorts zonder duidelijke afbakening over in advertorials voor kwakmiddelen, borstvergrotingsklinieken en body scans.

Een citaat: 'Zodra je de eerste verschijnselen van griep of verkoudheid bemerkt, kun je het beste twee tenen rauwe knoflook eten. Knoflook heeft namelijk een sterke antibacteriŽle werking. Om de sterke geur van knoflook uit je mond wat te onderdrukken, kun je het beste op peterselie kauwen'.
Tom Janssen voegt er nog aan toe:.'...en drink veel water als je griep hebt of verkouden bent, water drijft afvalstoffen af. Koffie en alcohol zijn fout; zij onttrekken vocht.'

Kennelijk heeft voortschrijdend inzicht bij het Departement van VWS geleid tot het idee dat griep en verkoudheid niet door virussen maar door bacteriŽn worden veroorzaakt (knoflook zou immers een antibacteriŽle werking hebben!). Water drinken kan bijna nooit kwaad. En wij weten verder sinds de middeleeuwen dat knoflook heksen verdrijft.

De lezers van Diagonaal zitten dus aan alle kanten goed als zij deze adviezen opvolgen.

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

NIEUWSBRIEF AAN- OF AFMELDEN

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site. Vul uw e-mailadres in en meld u aan!
Uw e-mailadres: 
Aanmelden Afmelden